Til hovedsiden
FÅ TIPS PÅ E-POST

Tips sendes ut en gang i måneden.

Adobe tips: Bruk av filformater

Blir du forvirret av filformater som EPS, JPEG, PDF, GIF, PNG og TIFF? Er du usikker på kvalitet og hva de ulike filtypene kan og bør brukes til?

Les gjennom forklaringene under og bli oppdatert!

EPS = Encapsulated PostScript

EPS filer innholder som regel tegninger/logoer eller tabeller, som er blitt laget i illustrasjons- og layoutprogrammer som for eksempel Illustrator og Indesign. Den store fordelen med EPS-filer er at de kan forstørres uten at kvaliteten blir forringet. Grunnen til at man kan forstørre uten kvalitetstap er at EPS filen, når den er laget i illustrasjons- og layoutprogrammer består av vektorgrafikk og ikke bildegrafikk. Får man beskjed om at en EPS-logo ikke kan brukes, er det fordi den inneholder bildegrafikk, det vil si at det ikke er en ekte EPS-logo.

GIF = Graphics Internchange Format

GIF er et bilde format med lav kvalitet tilpasset visning på skjerm. Har man et bilde som i utgangspunktet har vært en illustrasjon, logo eller lignende, med store ensfargede områder, vil man oppleve at GIF-formatet blir penere en JPEG. GIF-filer støtter også gjennomsiktighet.

PNG-format

PNG-filer har mye av de samme egenskapene som GIF-filer, til forskjell fra GIF støtter PNG 24-biters bilder og produserer bakgrunnsgjennomsiktighet uten hakkete kanter. Det er imidlertid ikke alle nettlesere som støtter PNG-bilder.

JPEG = Joint Photographic Experts Group

JPEG-formatet brukes vanligvis til å vise fotografier og andre flertonebilder. JPEG-filer kan være av forskjellig kvalitet og kan brukes til trykking, utskrift og skjermvisning (for eksempel web). En JPEG-fil er en fil som er komprimert ned i størrelse, det vil si at den for eksempel er blitt komprimert fra 10 MB til 2 MB. Sender man en JPEG-fil til et trykkeri kan de gjenopprette kvaliteten ved å åpne det i for eksempel Photoshop. Vær obs på at kvaliteten på filen avhenger av hvor mye den ble komprimert når man opprettet filen. JPEG-filer støtter ikke gjennomsiktighet.

TIFF =Tagged-Image File Format

TIFF er et høykvalitets bildeformat tilpasset trykk og print. TIFF-filer kan brukes av nesten alle tegne-, bilderedigerings- og layoutprogrammer. TIFF har støtte for gjennomsiktighet.

PDF =Portable Document Format

PDF-filer kan produseres fra de fleste kjente programmer hvis man har installert Adobe Acrobat. PDF-filer kan inneholde all type informasjon som bilder, tegninger/illustrasjoner, tabeller og så videre. PDF-filer kan for eksempel inneholde elektroniske funksjoner for dokumentsøk og navigasjon, hypertekstkoblinger og en elektronisk innholdstabell. Når man genererer en PDF-fil bestemmer man kvalitet avhengig om man skal bruke den til visning på skjerm eller til trykking. En stor fordel med PDF-filer er at alle som har installert Acrobat Reader kan åpne filen.

Om du ønsker å heve kompetansen innenfor Adobe, anbefaler vi at du sjekker ut våre Photoshop, InDesign, Illustrator, og Acrobat kurs.

1. Markedets beste
instruktører
2. Førsteklasses
kursdokumentasjon
3. Gratis telefonsupport
4. Startgaranti
5. Små kursgrupper
6. Kvalitetsgaranti
Les mer

Lik tipset på Facebook!


Tips en kollega om denne siden
Lukk boksen
 

Tips en kollega om denne siden

Lukk boksen